Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Πέρασε ένας χρόνος και το παιχνίδι διαρκεί! Β.

Μια μικρή σφαίρα μάζας m=0,5kg ηρεμεί στο άκρο κατακόρυφου νήματος, μήκους l=1,25m, το άλλο άκρο του οποίου έχει προσδεθεί σε σταθερό σημείο Ο. Μετακινούμε το σώμα φέρνοντάς το στη θέση Α όπου το νήμα είναι οριζόντιο (αλλά και τεντωμένο) και το αφήνουμε να κινηθεί. Μετά από λίγο το σώμα φτάνει με ταχύτητα υ1 στην αρχική του θέση Β, με το νήμα κατακόρυφο.
i) Να υπολογίστε την ταχύτητα υ1 της σφαίρας.
ii) Πόση είναι η τάση του νήματος στην θέση Β;
iii) Σε κατακόρυφη απόσταση y1= 0,8m από το Ο υπάρχει ένα καρφί, πάνω στο οποίο εκτρέπεται το νήμα, με αποτέλεσμα μετά από λίγο η σφαίρα να φτάνει στη θέση Γ, έχοντας κατακόρυφη ταχύτητα υ2.
α) Να βρεθεί το μέτρο της ταχύτητας υ2.
β) Ποιο είναι το μέτρο της τάσης του νήματος στη θέση Γ;
γ) Να υπολογιστεί η μεταβολή της ορμής της σφαίρας μεταξύ των θέσεων Β και Γ.
ή
Πέρασε ένας χρόνος και το παιχνίδι διαρκεί! Β

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα κυριε Διονυση. Εχω μια απορία πανω στη μεταβαλλομενη κυκλική κίνηση και θα ηθελα τη βοηθεια σας. Εαν σε κατακόρυφο κύκλο και σε μια τυχαια θεση βρουμε την κεντρομολο επιταχυνση ακ=2m/s2 τι ακριβως σημαινει αυτό για την αλλαγη της κατευθυνσης; Και θα ηθελα να ρωτήσω και κατι ακομα: Εαν βρούμε τη συνολική δυναμη σε μια τυχαια θεση ,μπορούμε να γραψουμε ΣF=mα=
m Δυ/Δτ ( Διανυσματικά) ; Δηλαδη εαν βρούμε ότι η ολικη επιταχυνση ειναι 3m/s2 πως θα το ερμηνευαμε; Σας ευχαριστω πολύ.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Μπορείς να διαβάσεις την ανάρτηση:
http://ylikonet.gr/2017/10/03/%ce%ba%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bc%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%ac%cf%87%cf%85%ce%bd%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b9-%cf%81%cf%85%ce%b8%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd/
για το τι παριστά η κεντρομόλος επιτάχυνση.
Προφανώς η συνολική δύναμη ικανοποιεί το 2ο νόμο του Νεύτωνα.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστω πολυ