1) Ένας ευθύγραμμος αγωγός είναι κάθετος στο επίπεδο της σελίδας και διαρρέεται από ρεύμα με φορά προς τα κάτω, όπως στο σχήμα.
i) Να σχεδιάστε την ένταση του μαγνητικού πεδίου που δημιουργεί στα σημεία Α και Γ.
ii) Σε ποιο σημείο η ένταση του πεδίου είναι μεγαλύτερη και γιατί;
2) Ένας μαγνήτης κινείται κατακόρυφα πλησιάζοντας ένα οριζόντιο μεταλλικό δακτυλίδι, οπότε παρατηρούμε ότι το δακτυλίδι διαρρέεται από ρεύμα, όπως στο σχήμα.
i) Να εξηγείστε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ γιατί το δακτυλίδι διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα.
ii) Η τιμή της έντασης του ρεύματος εξαρτάται από την ταχύτητα υ του μαγνήτη. Πώς ερμηνεύεται αυτό;
iii) Να δικαιολογήστε τη φορά της έντασης του ρεύματος στο δακτυλίδι.
Μονάδες (4+4)+(5+3+4)=20
8 σχόλια:
ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κ. ΜΑΡΓΑΡΗ. ΕΧΩ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ. ΕΑΝ ΣΤΗΝ ΑΣΚΣΗΣΗ ΑΥΤΗ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΣΙΔΗΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Η ΧΑΛΚΟ ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ; ΜΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΓΝΗΤΗ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ ( ΠΑΝΤΑ ΕΛΚΤΙΚΗ ) ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΓΝΗΤΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΥ ΛΟΓΩ Iεπ ( ΕΛΚΤΙΚΗ ή ΑΠΩΣΤΙΚΗ ) ;ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΙΣΚΑΜΕ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ; ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΡΟΗ.ΕΑΝ Η ΡΟΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΠΕΙΡΑ ΕΝΟΣ ΠΗΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Φ , ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΠΕΙΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ Φ Η ΝΦ ΟΠΟΥ Ν ΟΙ ΣΠΕΙΡΕΣ ΤΟΥ ΠΗΝΙΟΥ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
Ακριβώς φίλε. Είναι όπως τα λες.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ. Η ΡΟΗ ΠΟΥ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΠΕΙΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΠΗΝΙΟ (ΓΙΑ Ο.Μ.Π) ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ; ή ΝΑ ΤΟ ΡΩΤΗΣΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ : ΤΟ Ν ( ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΠΕΙΡΩΝ ) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΣΤΟ ΔΦ (ως ΔΦολ); ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΡΟΗ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΠΕΙΡΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΠΗΝΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ.ΤΟ Ν ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟ ΔΦ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΗΕΔ ( Η ΚΑΘΕ ΣΠΕΙΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ 1 ΗΕΔ) ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΑΣ.
Μπορείς να βρεις τη ροή από μια σπείρα και αυτήν μετά να την πολλαπλασιάσεις με το Ν και να βρεις την Φολ, οπότε η Εεπ=-ΔΦολ/Δt.
Ή εναλλακτικά να πάρεις τη ροή που περνά από μια σπείρα και να βρεις την ΗΕΔ:
Ε=-ΔΦ/Δt)N
γραφεται στην επομενη αναρτηση σας οτι η ροη Φ εκφραζει το πληθος των δυν. γραμμων που διερχονται μεσα απο μια επιφανεια. Εαν ειναι ετσι ομως εχει νοημα η Φολ; η ροη Φ απο μια σπειρα θα εκφράζει το πληθος των δυναμικων γραμμων που περνα απο μεσα της.απο ολο το πηνιο ο αριθμος των σπειρων ειναι περισσοτερος; νομιζω πως οχι.Δηλαδη εαν περνανε 1000 γραμμες απο μια σπειρα απο ολο το πηνιο θα περνανε πιο πολλες; για αυτο ρωταω εαν εχει νοημα το Φολ.
Σου έγραψα δυο δαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης. Μάλλον δεν σε καάλυψα.
Ωραία λοιπόν μπαίνει το θέμα τι ονομάζεις μανγητική ροή και τι εκφράζει...
Δες, από κάθε σπείρα διέρχεται μια ροή, η μεταβολή της οποίας έχει σαν αποτέλεσμα, κάθε σπείρα να συμπεριφέρεται σαν μια πηγή με ΗΕΔ Ε=ΔΦ/Δt. Αλλά το πηνίο έχει πολλές σπείρες, άρα πολλές τέτοιες πηγές και η συνολική ΗΕΔ, είναι το άθροισμά τους.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ.Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΡΟΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΑΦΕΙΑ. ΑΠΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΡΟΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΗΝΙΟ . ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ;
Όχι δεν είναι λάθος.
Άλλο τι εκφράζει και άλλο πώς υπολογίζεται. Η ίδια δυναμική γραμμή περνάει διαδοχικά από μία-μία σπείρα. Αν περάσει 20 φορές από 20 σπείρες, είναι το ίδιο σαν να περνάνε 20 γραμμές από μια σπείρα
Δημοσίευση σχολίου