Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Φόρτιση με επαγωγή.




Η σφαίρα Σ ισορροπεί όπως στο σχήμα, έχο­ντας θετικό φορτίο, όταν πλησιάσουμε μια μεταλλική ράβδο ΑΒ. Τι θα συμβεί (με την ισορροπία της σφαίρας Σ), αν στο άκρο Β του αγωγού ΑΒ πλησιάσουμε μια σφαίρα Γ που φέρει:

  1. Θετικό φορτίο.
  2. Αρνητικό φορτίο.

.

Απάντηση:

.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γεια σας . Εαν πλησιασουμε ενα θετικα φορτισμενο σωμα σε ενα αφορτιστο και το αφορτιστο γειωθεί τι ακριβως συμβαίνει; Προφανως ηλεκτρονια από τη Γη μεταφερονται και εξουδετερωνουν το θετικο φορτιο. Αυτο ξερω τπουλαχιστον. Γιατί όμως; και κατι ακομα. Τελικα το δυναμικο σε ενα σημείο ορίζεται ως το εργο της ηλ.δυναμης για να παει απο το σημειο στη Γη ενα φορτίο η στο απειρο;

Ανώνυμος είπε...

γεια σας . σε ασκηση που ετυχε να δω στο μπλογκ ( γραμμενη απο αλλον ) εγραφε οτι σε ενα φορτισμενο ηλεκτροσκοπιο αν πλησιάσουμε ενα αφορτιστο αγωγο τα φυλλα του ηλεκτροσκοπιου δε θα αποκλινουν. Ειναι σωστο ; Και αν ναι μπορειτε να το εξηγησετε παρακαλω; Και κατι ακομα ασχετο με το προηγουμενο. εαν σε ενα δοχειο με υγρο αυξηθει η πιεση μεσω εμβολου η ταχυτητα με την οποια θα εξερχεται το υγρο απο οπες σε διαφορετικες θεσεις ( υψη ) θα ειναι η ιδια ή διαφορετικη; νομιζω οτι η μεταβολη θα ειναι η ιδια ( πασκαλ) αλλα λογω υδροστατικής το υγρο θα εξερχεται με μεγαλυτερη ταχυτητα απο τις πιο χαμηλες τρυπες. Τι πιστευετε εσεις ; σας ευχαριστω και παλι.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Συνάδελφε καλημέρα.
Όχι η πρόταση ότι δεν θα αποκλίνουν είναι λανθασμένη. Θα γίνει ανακατανομή των φορτίων του ηλεκτροσκοπίου και μια έστω και μικρή παρεκτροπή θα υπάρξει.
Και στο 2ο έχετε δίκιο.
Από το χαμηλότερο σημείο θα έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ