Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Δυναμικά στο ΟΗΠ και ένα αρνητικό φορτίο.

Σαν συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης  Δυναμικά στο ομογενές ηλεκτρικό πεδίο ας δούμε το ίδιο πρόβλημα, αν το σωματίδιο που αφήνεται να κινηθεί φέρει αρνητικό φορτίο.
---------------------------------------------------------------
Στο σημείο Α ενός ομογενούς ηλεκτρικού πεδίου έντασης 2∙105Ν/C, όπου το δυναμικό έχει τιμή VΑ=1.000V, αφήνεται ένα μικρό σωματίδιο με φορτίο q= -1nC, το οποίο μετά από λίγο φτάνει στο σημείο Β, όπου (ΑΒ)=d=1cm.
i)   Να σχεδιάσετε τις δυναμικές γραμμές του ηλεκτρικού πεδίου και να υπολογίσετε τη δυναμική ενέργεια του φορτίου στη θέση Α.
ii)  Να υπολογίσετε το έργο της δύναμης που δέχτηκε από το πεδίο, από το Α μέχρι το Β.
iii) Να υπολογιστεί το δυναμικό στο σημείο Β.
iv) Να υπολογίσετε τη δυναμική και κινητική ενέργεια του σωματιδίου στο σημείο Β.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ. ΣΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΦΟΡΤΙΣΗ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΣΚΟΠΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΙΑΣ ΘΕΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΗΣ ΡΑΒΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΜΑΣ ( ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΙΩΣΗ ) ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΚΟΠΙΟ; ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ; ΓΙΑ ΕΠΑΦΗ 2 ΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ; ΓΙΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ; ΕΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΥΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΤΟ ΠΩς ΘΑ ΤΟ ΕΞΗΓΟΥΣΑΤΕ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Ανώνυμος είπε...

Τι σημαίνει δυναμικό μηδέν σε ένα σημείο ανομοιογενούς ή ομογενούς Η.Π;

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Για το πρώτο σχόλιο, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί στο χώρο αυτό. Θα ήθελα να μπαίνατε στο δίκτυο www.ylikonet.gr και να βάζατε εκεί το ερώτημα για σχολιασμό.
Για το 2ο σχόλιο:
Δυναμικό μηδέν, σημαίνει απλά ότι όταν ένα φορτίο βρεθεί στο σημείο αυτό έχει μηδενική δυναμική ενέργεια.
Που σημαίνει ουσιαστικά, τίποτα το ιδιαίτερο!!!
Αφού ορίζουμε αυθαίρετα το σημείο στο οποίο θεωρούμε ότι V=0.

Ανώνυμος είπε...

γεια σας . Μια ερωτηση για τη φορτιση θα ηθελα να σας κανω. Ειναι δυνατον ενα αφορτιστο σώμα να πλησιασει ενα φορτισμενο σωμα ( χωρις να ακουμπησουν ) και να μην υπαρξει αλληλεπίδραση; και αν ακουμπησουν πως βρισκουμε το ποσο φορτιο αποκτα το καθε σωμα; ευχαριστω πολυ.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Υπάρχει αλληλεπίδραση και όταν πλησιάζουν.
Το φορτίο θα κατανεμηθεί στα δυο σώματα, με βάση τη λογική, ότι θα πρέπει να αποκτήσουν το ίδιο δυναμικό.
Να το πω αλλιώς ότι κάθε σώμα έχει μια δική του χωρητικότητα. Οπότε το κάθε σώμα θα αποκτήσει φορτίο q=CV, όπου C η χωρητικότητά του.