.
Απάντηση:
Με αφορμή την απάντηση του σχολικού βιβλίου στην άσκηση 31 της σελίδας 54.
Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, ένα νέφος στην επιφάνειά του προς τη Γη εμφανίζει φορτίο -25C. Στην επιφάνεια της Γης, δημιουργείται από επαγωγή, θετικό φορτίο. Όταν η διαφορά δυναμικού μεταξύ νέφους - Γης φθάσει τα 5·107V, ο ατμοσφαιρικός αέρας παύει να λειτουργεί ως μονωτής και ξεσπά ηλεκτρική εκκένωση, κατά την οποία ηλεκτρόνια του νέφους κατευθύνονται προς τη Γη (κεραυνός).
- Πόσο έργο παράγεται κατά την μεταφορά του πρώτου φορτίου q1= -0,01μC από το νέφος στη Γη;
- Πόση συνολικά ενέργεια απελευθερώθηκε;
Απάντηση:
.
1 σχόλιο:
Κύριε Μιχαήλ Σπινέλλη,
Πληρεξούσιε Υπουργέ Α’ Τάξεως,
ΣΤ’ Γενικέ Διεύθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών,
Εισηγητή (ως εκ της θέσης σας) στο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών
Ακαδημίας 1, Αθήνα, γ’ όροφο (γωνιακό υπερβολικά ευρύχωρο γραφείο με θέα τη Βουλή)
Με την υπ’ αριθ. 62/2007 Πρακτικό Συνεδριάσεως, το Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου Επικρατείας (που φροντίζει σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3068/2002 να λαμβάνει τα «κατάλληλα» μέτρα για να εφαρμόζονται από τη Διοίκηση οι δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες οι ανώτατοι διπλωματικοί θεωρούν «προαιρετικές») διαπίστωσε, με υπογραφές ανώτατων Συμβούλων Επικρατείας, μεταξύ των οποίων ήταν και του Προέδρου του ΣτΕ), ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν δεν είχε συμμορφωθεί «αδικαιολόγητα» στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας υπ’ αριθ. 73/2005, παρόλο που είχε περάσει μία διετία από την έκδοσή της.
Το ίδιο πρακτικό, σας έθεσε προθεσμία τριών(3) μηνών για να συμμορφωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών στην παραπάνω απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και όρισε νέα ημερομηνία εξέτασης την 28η Μαϊου 2008.
Ερωτάσθε: «Πώς παρουσιάσατε το θέμα στην Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη;»
Στη συνέχεια στείλατε στο Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου Επικρατείας το έγγραφο Φ.Π7Σ-14060/ΑΣ 6343 από 20.05.2008, με το οποίο απαντάτε (με τη δική σας υπογραφή) ότι «το θέμα της συμμόρφωσης του Υπουργείου Εξωτερικών στην απόφαση 73/2005 του Συμβουλίου Επικρατείας εκκρεμεί προς εξέταση».
Ερωτάσθε: Αφού εσείς πληρώνεστε για να ασκείτε και τα καθήκοντα του Εισηγητή του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, και αφού έγιναν τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεδριάσεις του εν λόγω Συμβουλίου, από το 2007 μέχρι σήμερα, γιατί δεν πήρατε το λόγο να πείτε «έχουμε και την Απόφαση 73/2005 του ΣτΕ που μας διέταξε το Συμβούλιο Επικρατείας να εφαρμόσουμε;». Σας το απαγόρευσε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη;
Έκτοτε το Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου Επικρατείας, τηλεφωνάει κάθε βδομάδα στην υπάλληλο της Διεύθυνσης Προσωπικού κυρία Ασημάκη (εσάς δεν σας πετυχαίνει), για να μάθει, «αν το Υπουργείο Εξωτερικών συμμορφώθηκε στην απόφαση 73/2005 του Συμβουλίου Επικρατείας» και, αφού παραπέμπεται από τον Άνα στον Καϊάφα, δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα κανέναν υπεύθυνο για να πάρει μια απάντηση.
Μέχρι να πάρει τη γραπτή απάντησή σας, το Τριμελές Συμβούλιο έχει αναβάλει τη συζήτηση από τις 22.5.2008 στις 10.10.2008 και τελευταία την ανέβαλε για τις 4.12.2008.
Καταλαβαίνω βέβαια τη θέση σας, αφού κάποιοι είχαν διαβεβαιώσει την Υπουργό Εξωτερικών ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου επικρατείας είναι «προαιρετικές» για το Υπουργείο Εξωτερικών (ανώτατοι δικαστικοί συσκέπτονται, διαβάζουν φακέλους, ακούν τους διαδίκους, βγάζουν αποφάσεις ενώ οι ανώτατοι διπλωμάτες τις πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων). Κάποιοι άλλοι την έπεισαν ότι «η υπόθεση έκλεισε και ο ενδιαφερόμενος το βούλωσε οριστικά». Προφανώς δεν θα έχει μάθει η Υπουργός Εξωτερικών ότι για την ίδια υπόθεση εκτός από την απόφαση 73/2005 έχουν εκδοθεί οι ακυρωτικές σε βάρος του Υπουργείου Εξωτερικών αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας 2023/2003, 3554/2006, 3555/2006, 2307/2008 και 2308/2008, που παραμένουν ανεκτέλεστες και ούτε καν τις αναφέρετε στα Υπηρεσιακά Συμβούλια στα οποία μετέχετε ως Εισηγητής (και σε μερικές βδομάδες κατατίθεται και μία προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο για παραβίαση του άρθρου 6 της Σύμβασης, γεγονός για οποίο η κυρία Υπουργός θα αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενη αφού θα αυξήσει την αναγνωσιμότητα των blogs της σε όλη την Ευρώπη);
Κύριε Μιχαήλ Σπινέλλη, Πληρεξούσιε Υπουργέ Α’ Τάξεως, ΣΤ’ Γενικέ Διεύθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Εισηγητή (ως εκ της θέσης σας) στο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, μπορείτε να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό, πότε θα ευαρεστηθείτε να δώσετε μια υπεύθυνη γραπτή απάντηση στο Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου Επικρατείας;
Δημοσίευση σχολίου