Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Η αρχή της επαλληλίας… και η ενέργεια

Μια μπάλα μάζας 0,2kg εκτοξεύεται οριζόντια με κάποια αρχική ταχύτητα, με αποτέλεσμα  σε μια στιγμή, που θεωρούμε t=0, να περνά από σημείο Α, με ταχύτητα μέτρου υ1=5m/s, η οποία σχηματίζει γωνία φ με την κατακόρυφη, όπου ημθ=0,6 και συνφ=0,8, όπως στο διπλανό σχήμα. Η μπάλα φτάνει στο έδαφος μετά από 2s.
i)  Υποστηρίζει κάποιος τη θέση, ότι η κίνηση της μπάλας μπορεί να μελετηθεί με βάση την αρχή ανεξαρτησίας των κινήσεων. Μια ευθύγραμμη ομαλή στη διεύθυνση της ταχύτητας υ1 και μια ελεύθερη πτώση στη κατακόρυφη διεύθυνση. Είναι σωστή η θέση αυτή;
ii) Αν είναι σωστή, να εφαρμοστεί για να υπολογιστεί το μέτρο της τελικής ταχύτητας της μπάλας, καθώς και η τελική της κινητική ενέργεια.
Δίνεται g=10m/s2.

ή



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Μαργαρη σας χαιρετω. θα ηθελα τη βοηθεια σας σε μια ασκηση στη πλαγια βολη. Ειναι η ασκηση οπου ο κυνηγος απο το εδαφος σημαδευει το πιθηκακι που ειναι στο κλαδι και την ωρα που εκπυρσοκροτει το οπλο το πιθηκακι αφηνεται ελευθερο να πεσει. Στην ερωτηση για τη συνθηκη που πρεπει να ικανοποιειται για να χτυπησει το βελος το πιθηκακι βρηκα οτι πρεπει ο χρονος πτησης του πιθηκου να ειναι μικροτερος η ισος απο το χρονο πτησης του βελους και ετσι κατεληξα σε μια σχεση υπολογισμου του αρχικου υψους του πιθηκου. η ερωτηση ειναι η εξης που με δυσκολευει. Εφερα δυο αλλους καθετους αξονες οπου ο ενας να συμπιπτει με την ευθεια που ενωνει αρχικα το οπλο και το πιθηκο και τον αλλο καθετα σε αυτο. Ανελυσα την επιταχυνση g στους δυο άξονες και προσπαθησα πολλες φορες να καταληξω στην ιδια σχέση αλλα δεν τα καταφερα.
Δεν ειναι ανεξαρτητες οι δυο κινησεις στους αξονες που εφερα ή κατι αλλο κανω λαθος; Ευχαριστω πολυ.

Διονύσης Μάργαρης είπε...

Καλησπέρα
Και οι δύο άλλοι άξονες οδηγούν σε ανεξάρτητες κινήσεις.
Κάτι πρέπει να γράφεται λάθος.
Περίμενα να ακούσω για τον ένα άξονα που ενώνει τον άνθρωπο με το πιθηκάκι και τον άλλο κατακόρυφο.
Είναι ο πιο εύκολος συνδυασμός...